Rabbijn Josef Antebi gaat als menselijk schild naar Gaza

De Nederlandse Rabbijn Josef Antebi vertrekt maandagmiddag 19 november naar Gaza, met als doel om daar met zijn eigen lichaam de Palestijnse bevolking te verdedigen.
18 november 2012

Rabbijn Josef Antebi groeide op als Palestijnse jood in Palestina, en is nu woonachtig in Amsterdam. Zijn missie om persoonlijk bescherming te bieden aan de Palestijnse bevolking in Gaza komt voort uit zijn persoonlijke ervaringen.

‘Ik stam af van een Palestijns-joodse familie, die altijd vreedzaam heeft geleefd met de boeren en zich altijd heeft verzet tegen de zionistische aanvallen op niet-joodse Palestijnen. Voor dat verzet heb ik een hoge prijs betaald. Israël kan namelijk niet accepteren dat iemand als ik, een jood die in Palestina is geboren, actief strijdt tegen het zionisme. Ik ben ontvoerd, gevangen gezet, mishandeld en uiteindelijk het land ontvlucht. Ik ben mijn vrouw verloren en heb al achttien jaar geen contact met mijn zoon. Ik lijd hier dagelijks onder. Omdat ik niet wil dat anderen hetzelfde leed wordt aangedaan, vertrek ik maandag 19 november naar Caïro. Daarvandaan zal ik de grens naar Gaza oversteken om met mijn lichaam de Palestijnen te verdedigen. Dit is mijn plicht.’

Rabbijn Josef Antebi was op zaterdagmiddag aanwezig bij de solidariteitsactie voor Gaza op de Dam in Amsterdam. ‘Ik weet hoeveel pijn het doet om van je geboorteplaats verdreven te zijn. Ik weet hoe hartverscheurend het is om je kind te verliezen. Daarom onderneem ik actie. Dat doe ik al jaren en dat zal ik nu ook doen bij de huidige aanval op Gaza.’