O-Bat: ‘Fuck de PVV!’

De Groninger muzikant Obed Brinkman maakte met zijn band O-Bat een nummer tegen de PVV. De tekst laat geen twijfel bestaan over de mening van Brinkman: ‘Fuck Geert Wilders! En fuck de PVV!’ Het nummer werd vrijdagavond 20 november op YouTube geplaatst en ging viral.
3 december 2015

Door Joe de Boer en Karel Ten Haaf

Hoe kwam je op het idee voor het nummer? Was er een specifieke aanleiding?

Nee, het was meer een emmer die langzaam voldruppelde met iedere uitspraak van Wilders in de media. Ik werd steeds bozer en op een gegeven moment was ik zo boos dat ik dat kenbaar wilde maken. Ik uit me in mijn muziek, dus toen dacht ik, laat ik die boosheid in een liedje stoppen. En ik dacht, laat ik het maar duidelijk zeggen, want iedereen reageert altijd zo beleefd terug als Wilders weer wat roept, zo genuanceerd.

Maar dat is een heel ander niveau dan waarop de PVV’ers praten – dat werkt bij die mensen niet. Vandaar dat ik besloot om een zeer uitgesproken tekst te maken. Je moet duidelijk zijn, de boodschap niet tussen de regels verstoppen. Maar ik beledig niet, zoals de PVV constant doet, ik geef mijn mening.

Het nummer heeft geen solozang. In plaats daarvan heb je steeds een groep die zingt. Zit daar een gedachte achter of is het puur een muzikale overweging?

Ik heb de laatste tijd een paar nummers gemaakt met schreeuwkoortjes, en dat vond ik heel tof. Dat koortje bestond uit Eva, Marjan en Serge. Voor dit nummer leek het me goed om dat uit te breiden tot een grote groep mensen, waardoor het signaal krachtiger wordt: er zijn veel meer mensen die mijn mening delen. Deze tijd vraagt om muzikanten, om kunstenaars die zich meer laten horen en met protestwerk komen – dus daarom heb ik een koor samengesteld dat niet alleen bestaat uit muzikanten, maar ook uit beeldend kunstenaars, fotografen en dichters.

De muziek is erg vrolijk, terwijl de boodschap dat niet is. Waarom denk je dat het nummer toch werkt?

Ik denk dat het juist daardoor werkt. Als de muziek agressief is, of net zo boos als de tekst, dan zouden mensen minder gauw blijven luisteren. En daarbij: door het contrast met die engelachtige zang van de twee zangeressen komt het schreeuwkoor harder binnen. Daardoor is de boodschap krachtiger.

Het nummer werd snel opgepikt. Hoe denk je dat het komt?

Ja, het gaat waanzinnig snel. In vier dagen ruim 75.000 views. Ik heb hiervoor een nummer tegen Monsanto gemaakt, en dat haalde op een gegeven moment duizend views en toen dacht ik al: zó!! Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Binnen een dag haalde ‘Fuck de PVV’ 20.000 views, ik wist niet wat er gebeurde. Ik denk dat het ook komt doordat het door GeenStijl werd geplaatst, en Martin Bosma twitterde erover. Dus ik denk dat het voor een groot deel ook te danken is aan die rechtse types zelf dat het zo’n vlucht heeft genomen.

Op GeenStijl werd natuurlijk alleen maar gescholden, maar ik kreeg ook heel veel positieve reacties. Berichten in de trant van: daar waren we echt aan toe, bedankt. Bijvoorbeeld ook een mail van een Marokkaanse uit Rotterdam, die woont in een wijk vol PVV’ers, en zij voelt zich daar bedreigd, wordt nageroepen op straat. Zij was blij om te horen dat er ook mensen zijn die daartegenin gaan. Dat sterkte haar.

Hoe hebben mensen die het nummer minder konden waarderen gereageerd?

Het nummer is vrijdagavond gereleased, en zaterdag tijdens het werk kreeg ik het eerste telefoontje van iemand die me uitschold. Daar schrok ik natuurlijk wel een beetje van, maar toen dacht ik: hij zegt zijn naam niet, heeft een geblindeerd nummer, wat een slapjanus. En daarna kwamen er meer, veel meer: telefoontjes, sms’jes, mails. Dat is niet leuk. Niet dat ik er bang van word, maar je wordt er wel akelig van, zoveel domheid. Het is wel een beetje benauwend.

Met deze ervaring: zou je het weer doen?

Zeker weten. Ik zou alleen zorgen dat mijn adres en telefoonnummer van internet af zouden zijn. Ik heb het idee dat de boodschap wel is overgekomen, dus het was de moeite waard. Ik hoor ook van veel mensen die niet zo uitgesproken tegen de PVV waren, dat die door al die reacties nu zeggen: het is wel heel typisch hoe die PVV’ers reageren – zij mogen alles zeggen, maar als je iets terugzegt worden ze boos.

En dat is winst. Wie ik op die manier bereikt heb, heb ik bereikt. Het is dus eigenlijk wel mooi dat die PVV-aanhangers zo agressief reageren – het is wel heel lastig voor mij, maar zo wordt wel duidelijk wat dat voor mensen zijn. En door die belachelijke reacties gaan meer mensen dat zien.

Ik denk dat dat belangrijk is, want ik geloof niet dat het antwoord op de PVV van de politiek zal komen. Het antwoord op de PVV ligt in de samenleving. Wij moeten naar buiten treden, wij moeten ons laten horen. Wij moeten zeggen, de tegenbeweging, en wij zijn ver in de meerderheid: ‘En nou is het genoeg met die gekkigheid!’