Michael Moore over zijn nieuwe film

Capitalism: A Love Story is de langverwachte nieuwe documentaire van linkse filmmaker/schrijver Michael Moore. Recent is deze ook hier in première gegaan. Moore: 'Het is een misdaadfilm, maar ook een oorlogsverhaal over klassenstrijd. En een vampierfilm, waarin de rijkste 1 procent zich voedt met de rest. En uiteraard is het ook een liefdesverhaal, maar dan over een relatie waarin mishandeld wordt.'
27 november 2009

capitalism_love_story-500x334

In een brief van Moore aan zijn aanhang, geschreven toen de film in de VS uitwam, maakt hij duidelijk waarom hij zijn film gemaakt heeft en wat hij er mee bereiken wil:

‘Beste vrienden,

Twee maanden lang hebben we toegekeken hoe hard rechts het onvoorstelbare bereikte: het ontsporen van het plan voor universele gezondheidszorg terwijl de Democraten in het Congres met de staart tussen de benen wegrenden. ‘Hoe kon dit gebeuren?’ vragen velen zich af. ‘Hoe kon een kleine minderheid van boze mensen de publieke agenda zó bepalen? Waar is de reactie van de meerderheid? Waarom die stilte?’

Ik heb de antwoorden op al die vragen niet. Maar één ding weet ik wel: ik heb er genoeg van. Wat mij betreft eindigt de rechtse hetze vandaag. Want dat is het moment dat ik op duizenden schermen tegelijkertijd mijn nieuwe film op de mensen loslaat. Een film die zo meedogenloos is, zo gevaarlijk, zo vernietigend in zijn humor dat hij – hoop ik tenminste – zal doen wat een film nog nooit eerder heeft gedaan: ze neerhalen, ze voor eens en altijd allemaal neerhalen.

De dagen waarin de meerderheid van de Amerikanen genegeerd werd en voor sukkels gehouden werd zijn van nu af aan over. Beschouw vanaf dit weekend je lokale bioscoop als de plek waar de echte volksvertegenwoordiging plaatsvindt. Kom langs en deel twee uur inspiratie met honderden andere mensen die er genoeg van hebben en die behoefte hebben aan wat inspiratie en een goed rondje lachen ten koste van al die klootzakken die onze economie vernield hebben en onze democratie naar de knoppen geholpen hebben.

Ik nodig jullie persoonlijk allemaal uit om te komen kijken naar wat veel critici mijn beste film tot nu toe genoemd hebben: Capitalism: A Love Story. Je zult niet teleurgesteld worden. Ik zal jullie dingen laten zien over hoe de hoogste bazen van het Amerikaanse bedrijfsleven ons land van ons gestolen hebben. Niemand op het achtuurjournaal zal je deze waarheden vertellen. Vanaf vandaag trek ik het gordijn open en onthul ik wie er verantwoordelijk is voor de ramp waarin we ons bevinden.

Je leest het goed: ik zal namen noemen en uitleggen waarom het economische systeem dat we hebben niets meer is dan gelegaliseerde gierigheid, en Wall Street niets meer is dan een misdadigersbende in nette pakken. Je zult geschokt zijn door wat je ziet, maar je zult de bios niet verlaten met een gevoel van wanhoop. Ik reken erop dat jullie zullen reageren met blijdschap en vastberadenheid.

Ik heb de film in sneak previews van Pittsburgh tot Los Angeles laten zien en ik heb nog nooit in mijn leven meer gejoel en geschreeuw gezien tijdens een documentaire. Er waren zowaar staande ovaties tijdens de film! Bizar. Cool. Hé, ga zitten daar vooraan!

Ga de film alsjeblieft zien. Neem een stel vrienden mee en maak er een evenement van. Stuur me, als je de kans krijgt, een foto van hoe de première er in jouw stad uitzag. Dan zal ik die op mijn website michaelmoore.com plaatsen.

Kom op, vrienden – KOM IN VERZET! Dit is ons moment. En er is popcorn! Niet verkeerd!

Ontzettend bedankt voor al jullie steun en aanmoedigingen al die jaren.

Met vriendelijke groet,
Michael Moore’

Capitalism: A love story is te zien in de meeste steden.
Bekijk hieronder de trailer: