Joanna: ‘Ze hebben me expres monddood gemaakt’

Joanna, van de protestgroep Weg met de Monarchie, werd vanmiddag gearresteerd toen ze wilde protesteren tijdens de abdicatietoespraak van Beatrix. Zij en haar mededemonstrant van het Republikeins Genootschap zijn twee uur vastgehouden. Renate Klinkenberg sprak met haar.

Wat is er gebeurd?
30 april 2013

‘Ik stond dus op de Dam en had nog niet eens mijn bord omhoog gehouden en drie agenten in uniformen liepen ons af en vroegen om ons ID-bewijs. Pas een kwartier later kregen we onze ID weer terug. Toen gingen ze over tot actie. Zonder formeel te zijn aangehouden werd ik meegenomen. Ontvoering heet dat. Toen werden we in een geblindeerde politiebus gestopt. Ik werd duizelig, had een waterflesje bij me, maar mocht daar niet eens uit drinken. We zaten een uur in de bus. Ik mocht niet naar de wc, niets.

Toen werden we naar het politiebureau gebracht. Daar werd ik op hele intimiderende manier gefouilleerd. ‘Trek je bh maar uit’ zei een politie-agente. Dat deed ik, maar toen ik niet snel genoeg mijn benen spreidde, schopte die agent ze uit elkaar en duwde me tegen de muur, voelde onder mijn borsten en in mijn kruis.’

Zei de politie nog iets?

‘Ze zeiden dat we de openbare orde hadden verstoord, maar moesten daar onderling ook nog overleggen. Toen kwamen ze terug en zeiden ze dat we onrechtmatig waren meegenomen en boden opeens hun excuses aan. Ik heb ze verteld dat ze hun mond moesten houden. Ik hoef hun excuses niet. Ze hebben me expres tijdens de ceremonie monddood gemaakt.’

Wat heb je daarna gedaan?

‘Ik had mijn eigendommen inclusief bord teruggekregen, dus ik ben teruggegaan richting de Dam om alsnog mijn stem te laten horen, maar zodra ik het bord omhoog hield stonden er weer agenten om me heen met de mededeling dat dat niet mocht. Dat excuses was dus ook niets waard.’

Wat vind je hiervan?

‘De burgemeester heeft letterlijk gezegd dat individueel protest was toegestaan. Maar zelfs dat is dus gewoon niet zo. Het is walgelijk. We staan nu op het Waterlooplein en er is één agent voor elke demonstrant.

Het lijkt Noord-Korea wel. We worden geïndoctrineerd dat er vrijheid van meningsuiting en democratie is, maar dat is niet zo. Als ze het bedreigend vinden, wordt protest beantwoord met repressie. Dat wist ik al, dat zeggen activisten ook, maar nu heb ik het zelf aan den lijve ondervonden. En als we ons hier bij neerleggen hebben we sowieso verloren. We mogen dit niet op ons laten zitten, we moeten moedig zijn en terugvechten.