‘Ik ben een moslim. En ik heb een fokking Gouden Kalf in mijn hand’

Met een bevlogen recht uit het hart speech stal acteur Nasrdin Dchar vrijdagavond de show tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. In zijn dankwoord riep hij de jeugd op om te dromen en veegde hij de vloer aan met angstzaaiers Wilders en Verhagen. Tranen, glunderende ouders en een staande ovatie van het publiek vielen hem ten deel.
1 oktober 2011

‘Dit Kalf staat ook voor het overwinnen van angsten. Want die heb ik nogal. En afgezien van dat ik die heb, heeft helaas ook Nederland die. We worden tegenwoordig geïnjecteerd met angst. Een paar maanden geleden las ik een artikel waarbij onze minister Verhagen aangaf dat het heel begrijpelijk is, de angst voor buitenlanders. Nou meneer Verhagen, en met u ook Geert Wilders, en met u alle mensen die achter u staan: Ik ben een Nederlander. Ik ben heel trots op mijn Marokkaans bloed. Ik ben een moslim. En ik heb een fucking Gouden Kalf in mijn hand!’

Leuke kanttekening van de avond is dat niet alleen Wilders en Verhagen de middelvinger kregen, maar ook staatssecretaris Halbe Zijlstra. Die kwam een prijs uitreiken en zei dat het ‘heel goed’ gaat met de Nederlandse film, en dat hij het fijn vindt ook eens goed nieuws te brengen. ‘Dat het nu goed gaat met de Nederlandse film is dankzij uw voorgangers’, antwoordde Claudia de Breij. Applaus in de zaal.

Nasrdin Dchar won een Gouden Kalf voor Beste Acteur, voor zijn rol in de film Rabat.