Honderden doen collectief aangifte: ‘Wilders’ haatzaaierij is een tijdbom’

Op vele plekken werd afgelopen week massaal collectief aangifte gedaan tegen Geert Wilders wegens discriminatie. In sommige steden, waaronder Utrecht, Nijmegen en Roermond, namen honderden mensen deel. Er is een belangrijk momentum tegen racisme ontstaan.
31 maart 2014

Bij de collectieve aangifte in Utrecht op zaterdag was het iets rustiger dan verwacht, omdat mensen verspreid over tweeënhalf uur aangifte kwamen doen, en niet allemaal tegelijkertijd. Maar het was gezonde dwarsdoorsnede van de bevolking: oud, jong, man, vrouw, hetero, homo, allochtoon en autochtoon. Een vrouw wist niet van de actie, maar vertelde dat ze uit een woonwagenkamp kwam en ook veel last had van discriminatie. Ze besloot ter plekke om ook aangifte te doen.

Maar mensen wilden meer. Velen bleven hangen op het plein voor het politiebureau om in het zonnetje na te praten. Sommigen waren teleurgesteld in dat er alleen aangifte werd gedaan. Mohammed: ‘Het is tijd dat mensen in Nederland in actie komen en niet alleen tegen racisme of Wilders, maar ook tegen bijvoorbeeld de bezuinigingen op onderwijs en studenten.’

In Utrecht kwamen over de hele dag, van half twee tot zes, meer dan 200 mensen die aangifte deden. Media als AT5 NOS en NU versloegen het protest.
Gisèle zei: ‘Ik kom aangifte doen, omdat ik eindelijke het gevoel heb dat ik iets kan doen en me hiermee expliciet uitspreken tegen Wilders. Maar ik doe niet omdat ik denk dat er iets mee verandert, maar meer om mijn solidariteit te laten zien. Het is belangrijk om samen op te staan tegen racisme.’

Op verschillende plekken voelde aan alsof de demonstratie van 22 maart nooit afgelopen was. Bij de stands van de IS waren levendige discussies, hoewel niet iedereen dezelfde mening had over de oplossing van het probleem.

Souhaila, die zaterdag aangifte had gedaan in Amsterdam, had in haar aangifte geschreven: ‘De uitspraken choqueerden mij. Ik was als verlamd. Ik werd bang. Ik was al bang voor wat Wilders de afgelopen 10 jaar al heeft bereikt in negatieve zin. De grens van beledigingen jegens bepaalde groepen mensen in de afgelopen jaren is steeds verder verschoven en mag men steeds meer zeggen zonder dat daar consequenties aan vastzitten. Het maakt me bang wat er na de uitspraken nog meer zou kunnen gebeuren. Ik wil dat Wilders ophoudt met het ontwrichten van de samenleving met deze uitspraken. Ik voel mij in mijn hele wezen, mijn hele zijn aangetast om waar ik vandaan kom of waar mijn ouders vandaan komen. Ik heb bewust gewacht met het doen van aangifte. Ik hoopte dat Wilders zijn uitspraken zou terugtrekken. Hij heeft dit niet gedaan. Hij kiest zijn woorden dus bewust, dit maakt hem des te gevaarlijker. Vervolgens geeft hij aan dat hij het slachtoffer is van een zogenaamde hetze tegen hem. Ik maak mij ernstige zorgen over de schade die hij jonge Marokkanen berokkent in de vorming van hun identiteitsontwikkeling. De polarisatie en de haatzaaierij die hij teweegbrengt is een tijdbom voor onze samenleving.’

In Nijmegen hebben dinsdag 500 mensen aangifte gedaan, onder wie een belangrijke groep Marokkaanse Nederlanders. De JOVD in Nijmegen zegt weliswaar zich van Wilders te distantiëren, maar vindt dat burgemeester en wethouders het middel om aangifte te doen hebben misbruikt tegen ‘de vrijheid van meningsuiting’. Ook GeenStijl blijkt weinig sympathie te hebben voor de demonstranten, met de minachtende kop ‘Aangifte Bonanza… in 020-Gaza’

In Amsterdam zette de politie extra agenten in voor de aangiften. Ook in Roermond, deel van de provinciale ‘thuisbasis’ van Wilders, zetten honderden mensen vrijdagavond hun handtekening onder de collectieve aangifte.

Met bijdragen van Tayfun Balcik en Joris Wiegersma.